Restauratieve Tandheelkunde
​
Gedurende uw leven kan er veel veranderen aan uw tanden en kiezen, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Het kan zijn dat u door gaatjes (caries) en slijtage veel van uw tandmateriaal of tanden in z’n geheel bent kwijtgeraakt. Er kunnen dan allerlei klachten ontstaan zoals het niet kunnen kauwen. Het gebit kan dusdanig aangetast worden waardoor ook het aangezicht in negatieve zin veranderd.
​
Soms kunnen deze problemen ook al aangeboren zijn. Met behulp van restauratieve tandheelkunde kan de vorm, functie en esthetiek van uw gebit weer hersteld worden. Allereerst zal begrepen moeten worden hoe de problemen in het gebit zijn ontstaan, waarna een analyse en een plan gemaakt kan worden hoe het gebit weer op een duurzame wijze hersteld kan worden.
​
Wat doet een restauratief tandarts?
Een restauratief tandarts is gespecialiseerd in zeer complexe en uitgebreide tandheelkundige behandelingen in de mond. Een restauratief tandarts maakt gebruik van verschillende disciplines binnen de tandheelkunde, zoals:
-
Orthodontie
-
Behandelen van ontstoken tandvlees, parodontologie
-
Wortelkanaalbehandeling, endodontologie
-
Vervangen van tanden door implantaten, implantologie
-
Kroon- en brugwerk en prothetisch werk, prothethiek
Een restauratief tandarts stelt een diagnose, maakt een interdisciplinair behandelingsplan en voert de restauraties in het gebit uit. Bij restauraties kunt u denken aan kronen, bruggen, volledige gebitsprothesen ook op implantaten etc.
Na een uitgebreide restauratieve behandeling is het vaak nodig om de nieuwe bestaande gebitssituatie goed te beschermen. Dat kan overdag na een beugelbehandeling, maar nog belangrijker is bescherming tijdens het slapen. Tijdens het slapen kunnen zich parafuncties in het gebit voordoen, zoals knarsen en klemmen. Deze parafuncties hebben een negatief effect als het gaat om de duurzaamheid van de nieuwe gebitssituatie. Een op maat gemaakte beetbeschermingsplaat kan deze nadelige effecten verminderen.
Soms kan er gekozen worden voor een dikke OIR. Een OIR (Orthodontic Invisable Retainer) is een dun, doorzichtig hoesje dat strak over de tanden wordt geschoven. Deze OIR zorgt ervoor dat tanden en kiezen, na het dragen van een beugel, niet terug groeien naar hun oude positie. Een OIR is een uitneembare beugel die veelal ‘s nachts wordt gedragen, daarom noemt men het ook wel een nachtbeugel.
In de meeste gevallen wordt toch gekozen voor een klassieke knarsplaat. Deze is iets dikker, maar biedt voornamelijk bij knarsers en klemmers goede bescherming van het gebit.
​
(bron: www.nvvrt.com)