Gebitsprothetiek

Als uw tanden door ouderdom, ziekte of slijtage zo slecht zijn geworden dat ze moeten worden vervangen, kan een kunstgebit een oplossing voor u zijn. Een kunstgebit is een grote verandering. Het kan bijvoorbeeld de manier waarop u kauwt en spreekt beïnvloeden.

 

Tanden en kiezen trekken
Voordat een kunstgebit geplaatst kan worden, moeten uw tanden en kiezen worden getrokken. Dat gebeurt niet in één keer. Meestal worden eerst de kiezen getrokken en volgen de tanden later. In de tussentijd kan het tandvlees genezen en herstellen. Na het trekken van de tanden wordt het kunstgebit direct geplaatst.

 

Wennen aan uw kunstgebit
Een nieuw kunstgebit zit meestal niet meteen lekker. Uw tandarts of tandprotheticus zal u in die lastige beginperiode goed begeleiden, zodat u zo snel mogelijk aan uw nieuwe kunstgebit zult wennen.

 

Eten met een kunstgebit
Eten met een kunstgebit is anders. Zeker in het begin moet u voorzichtig zijn. Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer na enkele dagen een stukje vis en een aardappel. Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel. U kunt met uw kunstgebit beter geen stukken afbijten. Beter kunt u het voedsel in stukjes snijden en rustig en gelijkmatig kauwen.

Praten met een kunstgebit
Praten zal in het begin niet zo makkelijk gaan met een kunstgebit. Misschien gaat u slissen of klinken bepaalde klanken anders dan u gewend bent. Alsof u met een volle mond praat. Meestal gaat het na een paar dagen, als uw mond aan het nieuwe kunstgebit gewend is, een stuk beter.

 

Plaatprothese
De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars waarin de kunsttanden en kiezen verankerd zijn. De plaatprothese rust in zijn geheel op het slijmvlies van de mond. In sommige gevallen wordt de plaatprothese met ankertjes aan overgebleven tanden of kiezen vastgemaakt.

 

Frameprothese
De frameprothese is gemaakt van metaal waarop een tandvleeskleurige kunsthars is aangebracht. Daar zitten de kunsttanden of kiezen op. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen en gedeeltelijk op het slijmvlies.

 

Plaatprothese of frameprothese?
Welke prothese voor u het meest geschikt is, bepaalt u in overleg met uw tandarts. Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar kent ook een aantal nadelen. Omdat de plaatprothese geheel op uw tandvlees steunt, moet uw tandvlees de kracht opvangen die door het kauwen wordt veroorzaakt. Dat kan leiden tot tandvleesproblemen. Onder de plaatprothese blijven ook makkelijk voedselresten zitten, waardoor ontstekingen van het tandvlees kunnen ontstaan. Bij de frameprothese vangen uw natuurlijke tanden en kiezen de kauwkrachten op en wordt het tandvlees minder belast.

 

Klikgebit
Een klikgebit (all-on 4) is een prothese die over de wortels van uw tanden of kiezen wordt geplaatst. In tegenstelling tot een gewoon kunstgebit hoeven voor een klikgebit dus niet al uw tanden en kiezen getrokken te worden. Dat maakt een klikgebit stabieler en comfortabeler dan een gewoon kunstgebit. Bovendien slinken de kaken minder bij een klikgebit.

 

Loszittend kunstgebit
Bijna een derde van de Nederlanders met een kunstgebit heeft problemen met dat kunstgebit. Een veel voorkomende klacht is dat het kunstgebit los gaat zitten. Dat komt doordat kaken zonder tanden en kiezen slinken bij het ouder worden, terwijl het kunstgebit zijn vorm en grootte behoudt. Een loszittend kunstgebit bemoeilijkt het kauwen en praten. En het tandvlees kan door het loszittende kunstgebit geïrriteerd raken of pijn gaan doen.

 

Minder klachten door een klikgebit/All-on-4
Met een klikgebit heeft u veel minder last van deze problemen. Omdat het klikgebit over bestaande tanden kiezen heen geplaatst wordt, gaat het slinken van de kaak namelijk veel minder snel.

 

Van een klikgebit naar gewoon kunstgebit
Een klikgebit heeft in principe dezelfde vorm en afmetingen als een gewoon kunstgebit. Als de pijlers waarop uw overkappingsprothese rust onverhoopt verloren gaan, kan deze dan ook met een kleine aanpassing worden veranderd in een gewoon kunstgebit.

 

Wennen aan uw klikgebit/All-on-4
Net als bij een gewoon kunstgebit, heeft u tijd nodig om aan uw overkappingsprothese te wennen. U kunt in het begin last hebben van pijn en praten en eten zullen moeite kosten. Na verloop van tijd worden deze klachten meestal vanzelf minder.

 

Uw klikgebit schoonmaken
Het is belangrijk dat u uw overkappingsprothese na het eten en als u naar bed gaat goed schoonmaakt. Achtergebleven voedselresten kunnen gaatjes veroorzaken in de pijlers. Ook kan het tandvlees kan gaan ontsteken. Daardoor kunnen de pijlers op den duur hun houvast verliezen en los gaan staan. Dat kan niet alleen pijn veroorzaken, maar kan er uiteindelijk ook toe leiden dat de pijlers verloren gaan.

  • Grey Facebook Icon

© TCBA.nl - 2019

Tandheelkundig Centrum Bergermeer Alkmaar

Chopinstraat 162 / 1817 GD Alkmaar

info@tcba.nl / 072 - 511 1222