top of page
TCBA parodontologie
Parodontologie

Een parodontoloog is een tandarts gespecialiseerd in de omgeving, het fundament of de verankering van het gebit. Kort gezegd is dit het tandvlees en het kaakbot om de tanden kiezen. Een parodontoloog wordt daarom ook wel een tandvlees-specialist genoemd.

Tandvleesontsteking en andere tandvleesproblemen

Het parodontium is het steunweefsel rondom de tanden bestaande uit bot, tandvlees en het zogenaamde parodontale ligament. Wanneer het parodontium is aangetast door bijvoorbeeld tandplak en tandsteen is behandeling van het parodontium noodzakelijk om een verdere tandvleesontsteking tegen te gaan. In onze tandartspraktijk behandelen we tandvleesonstekingen en proberen onze mondhygiënistes tandvleesproblemen in de toekomst te voorkomen.

 

Ontstoken tandvlees voorkomen

Uw eigen mondhygiëne (poetsen, flossen, tandenstoken) is het allerbelangrijkste voor het behoud van een gezond parodontium en het voorkomen van ontstoken tandvlees. Wanneer tandplak en tandsteen langere tijd op de tanden en kiezen aanwezig is, kan er verlies van aanhechting van het tandvlees aan de tand ontstaan. Vaak is het tandvlees dan rood van kleur en gaat het makkelijk bloeden. Deze fase noemen we ‘gingivitis’. Als gevolg hiervan kan ook het bot verloren gaan en kunnen de tanden zelfs los gaan staan. Dit noemen we ‘parodontitis’.

 

Gezond tandvlees

Onze paradontologen en mondhygiënistes zijn speciaal opgeleid om de tandoppervlakken ook onder het tandvlees schoon te kunnen maken om het tandvlees weer gezond te krijgen. Wanneer deze behandeling niet voldoende is kan aanvullende therapie gewenst zijn. Dit kan bestaan uit het open maken (flappen) van het tandvlees en reinigen van het worteloppervlak. Ook deze chirurgische therapie wordt bij ons in de tandartspraktijk uitgevoerd door gerenommeerde paradontologen.

parodontologie_icon.png
paradontologie_DSC7084.jpg
bottom of page