top of page
tcba-mondhygiene
Mondhygiëne

​

​

Ontstoken tandvlees voorkomen

Uw eigen mondhygiëne (poetsen, flossen, tandenstoken) is het allerbelangrijkste voor het behoud van een gezond parodontium en het voorkomen van ontstoken tandvlees. Wanneer tandplak en tandsteen langere tijd op de tanden en kiezen aanwezig is, kan er verlies van aanhechting van het tandvlees aan de tand ontstaan. Vaak is het tandvlees dan rood van kleur en gaat het makkelijk bloeden. Deze fase noemen we ‘gingivitis’. Als gevolg hiervan kan ook het bot verloren gaan en kunnen de tanden zelfs los gaan staan. Dit noemen we ‘parodontitis’.

tand_smile_icon.png

Gezond tandvlees

Onze paradontoloog, mondhygiëniste en preventie assistent zijn speciaal opgeleid om de tandoppervlakken ook onder het tandvlees schoon te kunnen maken om het tandvlees weer gezond te krijgen. Wanneer deze behandeling niet voldoende is kan aanvullende therapie gewenst zijn. Dit kan bestaan uit het open maken (flappen) van het tandvlees en reinigen van het worteloppervlak. Ook deze chirurgische therapie wordt bij ons in de tandartspraktijk uitgevoerd door gerenommeerde paradontoloog.
In onze tandartspraktijk behandelen we tandvleesontstekingen en proberen onze mondhygiëniste en preventie assistente tandvleesproblemen in de toekomst te voorkomen

schedule_icon.png

Halfjaarlijkse controle

Het is verstandig om regelmatig je mond te laten controleren door de tandarts. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen! Het is dan ook verstandig twee maal per jaar een afspraak te maken voor een half jaarlijkse controle. Ook als je een kunstgebit draagt, is het belangrijk om naar de tandarts te blijven gaan. In het geval van een kunstgebit is het voldoende om een maal per jaar een afspraak te plannen.
Tijdens een periodieke onderzoek controleert de tandarts je tanden en kiezen op gaatjes en bekijkt hij of vullingen en kronen nog goed aansluiten. Hij meet ook de conditie van je tandvlees en bestudeert je tong, lippen en (wang)slijmvliezen op eventuele afwijkingen. Onder vullingen of kronen en tussen je tanden kijken lukt niet zonder röntgenfoto’s. Als er een behandeling nodig is, dan volgt er meestal een nieuwe afspraak. De tandarts kan je ook verwijzen naar een preventie-assistent, mondhygiënist of collega-tandarts. Wij streven ernaar afspraken zoveel mogelijk bij uw vaste tandarts te plannen.

bottom of page