top of page
TCBA orthodontie

Soorten Beugels

orthodontie_icon.png

Bij TCBA helpen we zowel kinderen als volwassenen aan een mooi, functioneel gebit. Hiervoor gebruiken we verschillende soorten beugels. Afhankelijk van het doel dat we samen willen bereiken kiezen we welke beugel of beugels we hiervoor gaan gebruiken.

​

​

Onzichtbare beugels 

Steeds meer mensen willen dat de beugel zo min mogelijk opvalt. Daarom bieden wij twee bijna onzichtbare beugels: witte (keramische) brackets en de doorzichtige aligners.

Aligner/Invisalign ©

 

 

 

 

 

 

Een Invisalign© behandeling bestaat uit een reeks op maat gemaakte ‘aligners’ (hoesjes). Deze uitneembare, haast onzichtbare hoesjes draag je 22 uur per dag en doe je alleen uit bij het eten en drinken. Elke twee weken vervang je het hoesje voor een nieuw hoesje. Telkens wanneer je een nieuwe aligner over de tanden klikt, verschuift je gebit, stap voor stap 

aligner-invisalign

Vaste beugels

Een van de meest bekende beugels is de slotjesbeugel. Dit is een vaste beugel die bestaat uit brackets (slotjes), ringetjes en draden. De slotjesbeugel zorgt ervoor dat de tanden en kiezen afzonderlijk van elkaar worden rechtgezet. Je hebt de keuze uit metalen brackets en witte (keramische) brackets. Naast deze slotjesbeugel hebben wij ook nog de hyrax, transforce en Distalizer.

Metalen brackets (slotjesbeugel)

​

 

​

​

​

 

De meest bekende slotjesbeugel is die met metalen brackets. Bij deze beugel worden er metalen slotjes op de tanden en kiezen vastgeplakt. Door de slotjes wordt een metalen draad geplaatst en daaroverheen plaatsen we elastiekjes. Deze zorgen ervoor dat de draad strak tussen de slotjes blijft zitten. De draad en de elastiekjes zorgen er samen voor dat de tanden en kiezen op de juiste plek worden gezet.

metalen-brackets

Keramische brackets (slotjesbeugel)

 

 

 

 

 

 

Een behandeling met keramische brackets werkt hetzelfde als met metalen slotjes. De witte slotjes zijn gemaakt van keramiek, waardoor ze afhankelijk van de kleur van de tanden niet of nauwelijks zichtbaar zijn. 

keramische-brackets

Hyrax

 

 

 

 

 

 

De Hyrax is vaste apparatuur in de bovenkaak. De Hyrax zorgt ervoor dat de bovenkaak verbreed word door het dagelijks aandraaien van de schroef die zich tegen het gehemelte bevind gedurende 21-30 dagen (actief). Hierna blijft de Hyrax nog enkele maanden zitten zodat de kaak niet terug klapt. 

hyrax

Transforce

 

 

 

 

 

 

De transforce zorgt ervoor dat de onderkaak verbreed word (passief). De Transforce zit vast om eerste grote kies aan beide kanten. Door een soort veer wordt de onderkaak langzaam verbreedt. 

transforce

Distalizer

 

 

 

 

 

 

De Distalizer zit vast op de eerste grote kies en de hoektand. Op de onderkaak word een losse tube( een klein metaal blokje dat op de kies wordt geplakt.)  geplaatst. De Distalizer zorgt ervoor dat de elementen naar achteren worden verplaatst door middel van het verwisselen van de elastiekjes. 

distalizer

Uitneembare beugels
 

Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels. De naam zegt het al: je kunt een uitneembare beugel makkelijk in- en uitdoen. De meest voorkomende uitneembare beugels zijn de plaatbeugel, buitenboordbeugel en blokbeugel. Welke beugel wordt gebruikt is afhankelijk van het behandelplan dat onze tandarts voor je opstelt.

plaatbeugel

Plaatbeugel

 

 

 

 

 

 

Een plaatbeugel bestaat uit een kunsthars plaatje dat tegen het gehemelte aan zit. Aan het plaatje zitten een metalen draad en ijzeren haakjes vast die ervoor zorgen dat de beugel om de tanden blijft zitten.

blokbeugel

Blokbeugel

 

 

 

 

 

 

Een blokbeugel zit als een blok tussen je tanden. Het is de bedoeling dat je de onder- en de bovenkaak tegelijk in de beugel zet. Zo remt de beugel de groei van de bovenkaak en wordt de groei van de onderkaak juist gestimuleerd. Op deze manier wordt de afstand tussen de onder- en de bovenkaak kleiner gemaakt. 

twin-block

Twin Block

 

 

 

 

 

 

De Twin block is een uitneembare beugel die ervoor moet zorgen dat de onderkaak naar voren komt. Deze beugel moet 24 uur per dag gedragen worden. Met eten en bepaalde sporten mag de Twin Block tijdelijk uit.

Overige uitneembare beugels
Er zijn naast bovenstaande beugels nog andere uitneembare beugels die gebruikt worden, voordat wordt overgegaan op een vaste beugel:
•    Linguale boog
•    McNamara (Distal Jet)
•    Pendulum

​

Retentiebeugels

Zodra je tanden recht staan en de beugel verwijderd is, is het natuurlijk belangrijk dat je tanden in die rechte positie blijven staan. Tanden hebben van nature namelijk de neiging om na verloop van tijd weer terug te verplaatsen naar de oude positie. Om dat te voorkomen, gebruiken we verschillende retentiebeugels. We adviseren om deze levenslang te dragen.

spalkje

Spalkje

 

 

 

 

 

 

Een spalkje is een ijzeren draad die achter de voortanden wordt geplaatst. Dit wordt ook wel een retentiedraad genoemd. De draad loopt van hoektand tot hoektand en wordt vastgelijmd. Zo kunnen de tanden en kiezen vastgroeien in de nieuwe stand. 

OIR

 

 

 

 

 

 

Een OIR (Orthodontic Invisable Retainer) is een doorzichtig, kunststof hoesje dat op maat wordt gemaakt na de orthodontiebehandeling en hierdoor gelijk is aan de stand van de tanden nadat de beugel is verwijderd.

oir

Retentieplaat

 

 

 

 

 

 

Een retentieplaat werkt hetzelfde als een OIR, alleen worden de tanden met deze beugel in de juiste stand gehouden met een plaatbeugel.

retentieplaat
bottom of page