top of page
tcba-alkmaar-team-profielfoto-kevser.jpg
Geregistreerd
Mondhygiënist
Kevser

 

Email: info@tcba.nl
Tel: 072 – 5111222

Aanwezig: zaterdag


 

Mijn naam is Kevser Elbay. Ik ben in 2020 afgestudeerd, sindsdien ben ik werkzaam als mondhygiënist.


Ik ben bij TCBA begonnen als stagiaire student Mondzorgkunde en nu ben ik werkzaam als mondhygiënist. Tevens doe ik mee met het onderzoek dat vanaf 1 juli 2020 is gestart en mag ik mezelf geregisteerd-mondhygiënist noemen.

Ook beschik ik over een certificaat stralingsbescherming (Toezicht houdend Medewerker Stralingsbescherming Tandheelkunde). Naast de preventieve zorg en tandvlees problemen behandel ik ook eenvoudige restauraties.

De geregistreerd-mondhygienst:

Vanaf 1 juli 2020 zijn er twee soorten mondhygiënisten: de mondhygiënist en de geregistreerd-mondhygiënist. Hun taken blijven hetzelfde, maar de bevoegdheden liggen anders.


Mondhygiënist

Voor de mondhygiënist verandert er niets. Dus: hij of zij mag alleen boren, vullen, verdoven en foto’s maken in opdracht van een tandarts. En bij het maken van een röntgenfoto moet er een tandarts in het gebouw zijn.


Geregistreerd-mondhygiënist

Een geregistreerd-mondhygiënist mag alle taken zelfstandig uitvoeren, dus zonder opdracht of aanwezigheid van een tandarts. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. De geregistreerd-mondhygiënist moet zich inschrijven in het BIG-register en valt onder het tuchtrecht. (Bron: NVM-mondhygiënisten)

 

​​

Wat doet een mondhygiënist?

  • Geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op het gebit.

  • Geeft advies, voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen.

  • Verwijdert plaque, tandsteen en aanslag, indien gewenst onder plaatselijke verdoving.

  • Voert controles uit, brengt de mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan op.

  • Maakt gebitsafdrukken (scannen), doet bacteriologisch onderzoek en maakt röntgenfoto’s.

  • Brengt fluoride aan om het gebit te beschermen en/of om gevoeligheid te verhelpen.

  • Brengt een ‘laklaag’ (sealent) aan op tanden en/of kiezen om tandcariës te voorkomen.

  • Informatie en advies over het bleken van het gebit

  • Vult kleine gaatjes, meestal in opdracht van de tandarts.

  • Werkt samen met de patiënt om een heel leven lang een gezonde, schone mond te behouden.

bottom of page