top of page
dewi.jpg
Geregistreerd Mondhygiëniste
Dewi

Big. 49934724079

Email: info@tcba.nl
Tel: 072 – 5111222

Aanwezig: dinsdag en zaterdag

Mijn naam is Dewi en ik woon in Alkmaar. Mijn interesse voor mondzorg begon toen ik vanwege een kaakoperatie begeleiding kreeg van een mondhygiënist. Zij stelde mij erg op mijn gemak, betrok mij bij de behandeling en ik ging met een prettig gevoel naar huis. Dit leek mij een leuke baan.
 
Vanaf 2019 heb ik een 4-jarige studie Mondzorgkunde gedaan aan Hogeschool Inholland, gevestigd in het ACTA-gebouw in Amsterdam. Sinds november 2023 heb ik mijn studie voltooid en ben ik  Geregistreerd Mondhygiëniste
 
Het team van TCBA stelt mij in de gelegenheid om, onder vakkundige begeleiding, de kennis vanuit mijn studie toe te passen in de praktijk. Ik ben erg blij met de positieve werksfeer en daarnaast ben ik iedere dag bezig met mijn passie: een gezond en stralend gebit!
 
Mijn doel is om iedere patiënt een zo aangenaam mogelijke behandeling te geven en samen naar een zo gezond mogelijke mond toe te werken.

Mondhygiënist

Voor de mondhygiënist verandert er niets. Dus: hij of zij mag alleen boren, vullen, verdoven en foto’s maken in opdracht van een tandarts. En bij het maken van een röntgenfoto moet er een tandarts in het gebouw zijn.


Geregistreerd-mondhygiënist

Een geregistreerd-mondhygiënist mag alle taken zelfstandig uitvoeren, dus zonder opdracht of aanwezigheid van een tandarts. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. De geregistreerd-mondhygiënist moet zich inschrijven in het BIG-register en valt onder het tuchtrecht. (Bron: NVM-mondhygiënisten)

 

​​

Wat doet een mondhygiënist?

  • Geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op het gebit.

  • Geeft advies, voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen.

  • Verwijdert plaque, tandsteen en aanslag, indien gewenst onder plaatselijke verdoving.

  • Voert controles uit, brengt de mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan op.

  • Maakt gebitsafdrukken (scannen), doet bacteriologisch onderzoek en maakt röntgenfoto’s.

  • Brengt fluoride aan om het gebit te beschermen en/of om gevoeligheid te verhelpen.

  • Brengt een ‘laklaag’ (sealent) aan op tanden en/of kiezen om tandcariës te voorkomen.

  • Informatie en advies over het bleken van het gebit

  • Vult kleine gaatjes, meestal in opdracht van de tandarts.

  • Werkt samen met de patiënt om een heel leven lang een gezonde, schone mond te behouden.

bottom of page