top of page
bloem.jpg
Geregistreerd
Mondhygiënist

​

​

Big. 29932092179

Email: info@tcba.nl
Tel: 072 – 5111222
​
​
​Mijn naam is Bloem en ik ben werkzaam bij TCBA sinds September 2021. 
Sinds Juli 2022 ben ik afgestuurd van de Hogeschool Utrecht als geregistreerd-mondhygiënist. Voordat ik ging studeren heb ik de opleiding tot Tandartsassistent afgerond in 2017. Ik ben toen voor een periode werkzaam geweest bij TCBA als tandartsassistent. Ik vind het super leuk om weer terug te zijn in de praktijk! 
Tijdens mijn studie Mondzorgkunde heb ik ervaring opgedaan in de praktijk als preventie-assistent.
 
Wat ik belangrijk vind in mijn werk is dat de patiënt tevreden naar huis gaat. Ik ben perfectionistisch en  haal veel voldoening uit optimaal reinigen van het gebit van mijn patiënten. Ik vind het leuk om samen met de patiënt toe te werken naar een gezonde mond. Daarnaast hecht ik veel waarde aan het behandelcomfort van mijn patiënt en zal ik altijd mijn uiterste best om de behandeling zo pijnloos en prettig mogelijk te laten verlopen. 

​

De geregistreerd-mondhygienst:

Vanaf 1 juli 2020 zijn er twee soorten mondhygiënisten: de mondhygiënist en de geregistreerd-mondhygiënist. Hun taken blijven hetzelfde, maar de bevoegdheden liggen anders.


Mondhygiënist

Voor de mondhygiënist verandert er niets. Dus: hij of zij mag alleen boren, vullen, verdoven en foto’s maken in opdracht van een tandarts. En bij het maken van een röntgenfoto moet er een tandarts in het gebouw zijn.


Geregistreerd-mondhygiënist

Een geregistreerd-mondhygiënist mag alle taken zelfstandig uitvoeren, dus zonder opdracht of aanwezigheid van een tandarts. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. De geregistreerd-mondhygiënist moet zich inschrijven in het BIG-register en valt onder het tuchtrecht. (Bron: NVM-mondhygiënisten)

 

​​

Wat doet een mondhygiënist?

  • Geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op het gebit.

  • Geeft advies, voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen.

  • Verwijdert plaque, tandsteen en aanslag, indien gewenst onder plaatselijke verdoving.

  • Voert controles uit, brengt de mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan op.

  • Maakt gebitsafdrukken (scannen), doet bacteriologisch onderzoek en maakt röntgenfoto’s.

  • Brengt fluoride aan om het gebit te beschermen en/of om gevoeligheid te verhelpen.

  • Brengt een ‘laklaag’ (sealent) aan op tanden en/of kiezen om tandcariës te voorkomen.

  • Informatie en advies over het bleken van het gebit

  • Vult kleine gaatjes, meestal in opdracht van de tandarts.

  • Werkt samen met de patiënt om een heel leven lang een gezonde, schone mond te behouden.

bottom of page