top of page
tcba-alkmaar-team-profielfoto-fiona.jpg
Geregistreerd
Mondhygiënist
Fiona

 

 

Email: info@tcba.nl
Tel: 072 – 5111222


Aanwezig:
- om de donderdag
- om de vrijdag

 

Fiona heeft de opleiding mondzorgkunde afgerond aan Inholland Amsterdam.
Tijdens de opleiding groeide haar interesse uit naar de complexere patiënten categorie en daarbij behorende behandelplannen. Om hier meer in te verdiepen heeft ze de differentiatieminor evidence based handelen in een specifiek werkveld (ziekenhuis) en de differentiatieminor parodontologie gevolgd. Ook heeft ze in die tijd voor verschillende praktijken gewerkt als preventie-assistente. Na de opleiding is ze gaan werken voor 2 algemene tandartspraktijken in Purmerend en voor de Kliniek voor Parodontologie in Amsterdam (KvPA).

 

In 2016 heeft ze besloten om naast haar aanstelling bij de KVPA als ZZP’er te gaan werken en heeft sindsdien voor diverse praktijen gewerkt van waarneming bij ziekte tot het opzetten van een mondhygiëne afdeling binnen een algemene praktijk.

 

Binnen het TCBA team zal ze voornamelijk de parodontologie patiënten behandelen, voor en nazorg na chirurgie, maar ook reguliere mondhygiëne behandelingen geven haar veel energie. Fiona werkt graag met de patiënt naar het einddoel “infectie controle”. De trajecten zijn vaak intensief en het lukt alleen samen om een goed eindresultaat te behalen. Het is dan ook een leuke uitdaging om samen te kijken wat het beste werkt.

Sport: Paardrijden
Passie: Tuinieren, reizen en koken

Quotes: “You don’t have to brush all your teeth, just the ones you want to keep”

De geregistreerd-mondhygienst:

Vanaf 1 juli 2020 zijn er twee soorten mondhygiënisten: de mondhygiënist en de geregistreerd-mondhygiënist. Hun taken blijven hetzelfde, maar de bevoegdheden liggen anders.


Mondhygiënist

Voor de mondhygiënist verandert er niets. Dus: hij of zij mag alleen boren, vullen, verdoven en foto’s maken in opdracht van een tandarts. En bij het maken van een röntgenfoto moet er een tandarts in het gebouw zijn.


Geregistreerd-mondhygiënist

Een geregistreerd-mondhygiënist mag alle taken zelfstandig uitvoeren, dus zonder opdracht of aanwezigheid van een tandarts. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. De geregistreerd-mondhygiënist moet zich inschrijven in het BIG-register en valt onder het tuchtrecht. (Bron: NVM-mondhygiënisten)

 

​​

Wat doet een mondhygiënist?

  • Geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op het gebit.

  • Geeft advies, voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen.

  • Verwijdert plaque, tandsteen en aanslag, indien gewenst onder plaatselijke verdoving.

  • Voert controles uit, brengt de mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan op.

  • Maakt gebitsafdrukken (scannen), doet bacteriologisch onderzoek en maakt röntgenfoto’s.

  • Brengt fluoride aan om het gebit te beschermen en/of om gevoeligheid te verhelpen.

  • Brengt een ‘laklaag’ (sealent) aan op tanden en/of kiezen om tandcariës te voorkomen.

  • Informatie en advies over het bleken van het gebit

  • Vult kleine gaatjes, meestal in opdracht van de tandarts.

  • Werkt samen met de patiënt om een heel leven lang een gezonde, schone mond te behouden.

bottom of page