Esthetische tandheelkunde

Esthetische tandheelkunde

Digital Smile Design

Esthetische tandheelkunde is een vakgebied binnen de tandheelkunde waarin het uiterlijk van het gebit met tandheelkundige hulpmiddelen verfraaid wordt. Gebruik wordt gemaakt van tandkleurige vulmaterialen, kronen en facings waarmee verbeteringen in vorm, stand en kleur van de tanden en kiezen kunnen worden gemaakt. Ook het bleken van verkleurde tanden en kiezen valt onder cosmetische tandheelkunde.

Facings


Facings, ook wel veneers genoemd, zijn een ideale cosmetische oplossing voor:

– Afgebroken tanden
– Spleetje tussen de tanden
– Scheve tanden
– Sterk aangetaste of verkleurde tanden

Een facing is een schildje van porselein. De tandarts bevestigd de facing op een bestaande tand.

Behandeling
Een porseleinen facing wordt in ons tandtechnisch laboratorium op maat gemaakt. Daarom moet u minstens tweemaal naar uw tandarts. Het aanbrengen van een porseleinen facing verloopt in een aantal stappen:
– Kiezen van de kleur: Tijdens de eerste behandeling bepaalt uw tandarts in overleg met u de juiste kleur van de facing. Hij gebruikt daarvoor een kleurstaal.
– Afslijpen van de tand: Bij een facing moet de tandarts bijna altijd wat van de tand afslijpen. Een porseleinen facing moet namelijk minimaal een halve millimeter dik zijn.
– Afdruk van uw gebit. De tandarts maakt een afdruk van uw gebit. Die afdruk gaat naar ons laboratorium. Daar maken ze uw facing in de gewenste vorm en kleur.
– Bevestigen van de facing: Tijdens de tweede behandeling brengt de tandarts de facing aan. Voordat de tandarts de facing definitief bevestigt, behandelt hij uw tand voor met een zuur. Ook brengt hij een hechtlaag aan op uw tand. Op deze laag plakt hij de facing.

Verdoving
Het plaatsen van een facing is niet pijnlijk. In de meeste gevallen is een verdoving dan ook niet nodig. Bij het afslijpen van de tand kan indien nodig een plaatselijke verdoving worden gegeven.

Complicaties
Neem bij breuk of losraken van de facing (of tijdelijke facing) contact op met uw tandarts. Raadpleeg ook uw tandarts als na plaatsing gevoeligheid van de tand(en) of kies (kiezen) aanhoudt of heviger wordt.

Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet?
Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar niet altijd. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond. Overweegt u een bleekbehandeling? Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier. Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist.

Witte tanden, ook voor mij?
Laat uw tandarts of mondhygiënist eerst uw gebit bekijken en beoordelen. Die moet vaststellen dat uw tanden gezond en vrij van gaatjes zijn en dat uw vullingen niet lekken. Daarna wordt de huidige kleur van uw tanden beoordeeld. Wat is de oorzaak van de verkleuring? Zijn er veel donkere vullingen in uw mond? Heeft u veel kronen en bruggen? Zijn ziekten of medicijnen de oorzaak? Zijn uw tanden goed schoon? Welke kleur zou goed bij u passen?
Bleken is niet altijd de enige of beste oplossing. Uw tandarts of mondhygiënist zal beoordelen of bleken voor u zinvol is en of u het gewenste resultaat zult bereiken. Verkleuringen als gevolg van ziekten en medicijnen vragen vaak om een speciale
behandeling. Bleken is ook meestal geen geschikte methode indien u vullingen heeft in uw voortanden. Deze kleuren niet mee. Meestal zijn facings dan een goede oplossing. Raadpleeg hiervoor uw tandarts.

Facings
Wilt u mooie witte tanden? Een afgebroken tand laten repareren? Of verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien.

Wat zijn facings?
Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

Hoe voelt een facing?
Een facing voelt zoals een eigen tand. Misschien moet u er eerst even aan wennen. Praten kan in het begin wat problemen geven als uw tanden langer zijn gemaakt. Als de tandarts de vorm van uw tanden erg heeft veranderd, kunnen klanken wel eens vervormen. Dat gaat na een paar dagen vanzelf over.

Eten met een facing
U kunt alles eten met een facing, maar met sommige dingen moet u voorzichtig zijn. Facings kunnen beschadigen als u op harde dingen zoals zuurtjes, nagels of pennen bijt. Uw tanden als gereedschap gebruiken, bijvoorbeeld om plakband af te scheuren, wordt eveneens afgeraden.

Wat kost een facing?
De kosten van een facing hangen onder meer af van het materiaal dat de tandarts gebruikt. Een facing van composiet is goedkoper dan een facing van porselein.

Onderhoud
Facings hebben geen extra onderhoud nodig. Wel zult u zoals altijd uw gebit goed moeten schoonhouden. Dat betekent: poetsen met een zachte tandenborstel en regelmatig de ruimte tussen de tanden goed reinigen met tandflos

Tanden Bleken

tandenMooie witte tanden en een stralende lach, dat wil iedereen. Helaas heeft niet iedereen van nature zulke witte tanden. Met een bleekbehandeling kunnen tanden witter worden gemaakt. Er zijn verschillende methoden om uw tanden witter te maken. Een bleekbehandeling kan in de tandartsenpraktijk plaatsvinden, maar u kunt uw tanden ook zelf thuis bleken.

Niet alle tanden hebben dezelfde kleur
De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft wittere tanden dan de ander. Sommigen hebben gele, anderen zelfs bruine of grijzere tanden. Tanden en kiezen hebben sowieso niet allemaal dezelfde kleur. Soms wijkt de kleur van een enkele tand of kies sterk af van de rest.
Tandbeen en glazuur bepalen hoe wit uw tanden zijn
Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur van de tand of kies. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden. Daarom zijn ze vaak geler.

Verkleuring van het gebit
Door het drinken van koffie, thee, rode wijn en andere voedingsmiddelen kunnen kleurstoffen in de tandplak dringen. De tanden gaan er dan donkerder uitzien. Ook roken veroorzaakt verkleuringen. Doordat de vorming van tandbeen gaat altijd doorgaat, worden uw tanden bovendien donkerder naarmate u ouder wordt. De glazuurlaag wordt juist dunner door slijtage.

Bleekmethoden
Er zijn verschillende bleekmethoden. Dode tanden worden doorgaans door de tandarts van binnenuit gebleekt. Levende tanden worden van buitenaf gebleekt met waterstofperoxide. Het van buitenaf bleken kan in de tandartspraktijk plaatsvinden, maar er zijn ook thuisbleekmethoden.

Tanden bleken? Doe het veilig!
Overweegt u een bleekbehandeling? Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier. Onveilig tanden bleken kan uw gebit en mond beschadigen. Laat uw tandarts of mondhygiënist eerst beoordelen of bleken voor u zinvol is en welke methode voor u het meest geschikt is.