Endodontie

Endodontie

wortelkanaalbehandeling_iconHet weefsel in de wortel van tanden en kiezen kan door tandbederf of door een lekkende vulling ontstoken raken. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg door middel van een wortelkanaalbehandeling.

Ontsteking kan zich uitbreiden
Het weefsel in de wortel van tanden en kiezen kan door tandbederf of door een lekkende vulling ontstoken raken. Tandweefsel dat ontstoken is, geneest niet meer. Het moet worden weggehaald, omdat anders de ontsteking zich naar het kaakbot uit kan breiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen.

Wortelkanaal gereinigd en gevuld
Tijdens de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling.

Verdovingspuit_icon
De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als uw
tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. Als uw tandweefsel al is afgestorven is verdoving soms niet nodig.
Bij complexe wortelkanaalbehandeling word u doorverwezen naar onze tandarts endodontoloog.

Fistel

Een fistel is een kleine buisje in de kaak, gevormd door een ontsteking van aangetaste melkkiezen en tanden, waardoor pus vrij in de mond terecht komt. Dit kan vervelend aanvoelen, maar hoeft niet zeer pijnlijk te zijn. Het (vaak) witte bultje is de uitgang van de fistel. Het begin is de ontsteking onder de tand of kies. De tandarts kan foto’s maken en ook bevestigen of er daadwerkelijk sprake is van een fistel in de mond. Bij een blijvende tand is het waarschijnlijk het beste om een wortelkanaalbehandeling te doen omdat er door de ontsteking bot onder aan de wortelpunt verdwijnt, na een wortelkanaalbehandeling geneest dit weer. Als het een melktandje is moet goed gekeken worden hoe het met de blijvende opvolgers gaat. Aan de hand van de leeftijd en röntgenfoto kan gekeken worden wat de beste oplossing dan voor het tandje is.fistel_icon